Home   Rolstoel

ispagina

Rolstoel

Kunt u door ouderdom, ziekte of handicap niet of nauwelijks meer lopen? En bieden krukken of een rollator geen uitkomst, dan kan de aanschaf van een rolstoel nodig zijn.

Er zijn veel verschillende soorten rolstoelen. Natuurlijk is het belangrijk dat u een rolstoel krijgt die past bij uw beperking en gebruik.

De website Handy-Wijzer.nl biedt een uitgebreid overzicht van verschillende soorten rolstoelen. 

Voor school of werk

Als u een rolstoel of ander loophulpmiddel nodig heeft voor school of werk, dan kunt u een aanvraag indienen bij het UWV.

Voor tijdelijk gebruik

Heeft u maximaal 6 maanden een rolstoel of andere loophulpmiddelen nodig, Bijvoorbeeld omdat u herstellende bent? Dan kunt u een rolstoel lenen bij de thuiszorgwinkel.

Voor langdurig gebruik

U komt bij de gemeente in aanmerking voor een rolstoel als u moeite heeft met het verplaatsen in en om het huis, of met het verplaatsen buitenshuis.

Uw klachten moeten medisch aantoonbaar zijn (mensen met psychosociaal problemen kunnen ook in aanmerking komen) en u moet de rolstoel langdurig nodig hebben.

U kunt een aanvraag indienen bij het Loket MO van de gemeente. Dat kunt u ook doen voor een sportrolstoel. Vervolgens zal onze zorgconsulent beoordelen of u inderdaad een rolstoel nodig heeft.

Voor sport

Een sportrolstoel is een speciale rolstoel, geschikt om mee te sporten.

Meestal is de sportrolstoel een extra rolstoel naast uw gewone rolstoel. Maar er zijn ook rolstoelen die u zowel voor sport als in en om het huis kunt gebruiken.

De gemeente bekijkt en beoordeelt uw situatie uitvoerig wanneer u een sportrolstoel aanvraagt. Eén van de voorwaarden is dat u zonder sportrolstoel niet kunt sporten. Meestal vergoedt de gemeente een vast bedrag.

Natuurlijk kunt u ook zelf een sportrolstoel aanschaffen. Tip: er zijn veel tweedehands sportrolstoelen te koop via internet.

Informatie en advies

Voor hulp bij het kiezen van de juiste rolstoel, kunt u terecht bij:

Welzorg rolstoelenHulpmiddelenwijzer: rolstoel rijdenOngehinderd.nl: toegankelijkheid van gebouwenWmo-loketHulpmiddelen: rolstoelHulpmiddelenleverancierThuiszorgwinkelThuiszorgwinkel
Achtergrondfoto